Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

Látogatás a Jumeriah mecsetben

2021. október 30. - 5percdubai

 

kulso_3.jpg

Két évvel ezelőtti emléket dobott fel ma a Facebook. Mecsetlátogatás. Nem is értem, hogyhogy nem írtam még róla, pedig nagyon tetszett, fantasztikus élmény volt.

A mecsetekbe alapvetően turisták, kíváncsiskodó látogatók nem tehetik be a lábukat. Mégis van néhány olyan mecset, amelybe el lehet látogatni keresztényeknek is. Én a Jumeriah mecsetben jártam, először egyedül, majd a Dubajba látogató családtagjaimat is elkalauzoltam ide, mert őket is nagyon érdekelte, hogy mi folyik a szent falakon belül.

A Sheikh Mohammed Bin Rashid Center for Cultural Understanding alapítvány a házigazdája a mecsetlátogatással kapcsolatos programoknak. Az alapítvány célja, hogy megismertesse a muzulmán kultúrát az ez iránt érdeklődőkkel. A program során elmagyarázzák a vallás alapjait, megismerhetjük szokásokat, ezáltal közelebb kerülhetünk a számunkra ismeretlen helyi kultúrához, hogy megértéssel- és ne félelemmel vagy idegenkedéssel -forduljunk a muzulmán vallásúak felé.

A mecsetet látogatni csak megadott időpontokban, vezetővel lehet. Előzetes bejelentkezés nem szükséges. Érkezéskor a recepción kell megvenni a belépőt, majd míg várakozunk, kávéval, teával,datolyával, helyi édességekkel kínálnak minket. 

A program kezdeteként a mecsetbe lépés szabályaival ismerkedhettünk meg. Először is a rituális mosdást kell elvégezni, amelyet vezetőnk lépésről-lépésre elmagyarázott és bemutatott. Ez után, cipőinket a bejáratnál hagyva, beléphettünk a mecsetbe, ahol vastag, puha szőnyegeken foglaltunk helyet. Meséltek a vallás eredetéről, az iszlám öt pilléréről, a Ramadánról, és mindenről, ami az arab kultúra része. Nekem nagyon tetszett az, hogy bízatták a résztvevőket arra, hogy minél többet kérdezzenek, és igyekeztek mindent érthetően elmagyarázni. Ezután meghallgattuk a híveket imára hívó éneket, amit már annyit hallottam azelőtt kívülről (egy mecsettel szemközt laktunk másfél évig…), megnézhettük, hogyan zajlik az ima, lefordították nekünk szöveget, ami ilyenkor elhangzik.

 A kérdések között -mivel sok látogatót érdekelt- szó esett a hagyományos arab ruházatról. Elmondták nekünk, hogy hogyan alakult ki az a viselet, amit még ma is lehet látni az itteni nőkön és férfiakon. Egyrészt a hölgyek esetében a hosszú ruhadarabok célja a női bájak eltakarása, hogy a férfiak ne essenek kísértésbe egy idegen nő láttán. Másrészt a hosszú, mindent eltakaró ruházat hordása mindkét nem esetében a sivatagi életmódra vezethető vissza. Mindig, mindenütt homok volt, és erős napsütés…a ruháikkal védték magukat ezek ellen, hiszen a modern idők elérkezése előtt nem számíthattak a sokfaktoros naptejre, és napi egy-két frissítő zuhanyra…

Dubajban ma már mindenkinek a saját döntése, hogy milyen ruhát hord. A helyi arabok a hagyományos viseletet hordják általában, azaz a nők leggyakrabban abayát hordanak hidzsábbal, amely egy fekete, hosszú köpönyeg fekete kendővel. Az arcukat nem takarják el. (kivéve most, covid idején, de most nem csak ők…) A férfiak viselete pedig a dishdasha, amely egy hosszú, fehér ruha, fehér kendővel. A fiatalok már sokkal lazábban kezelik az öltözködés kérdését, sok lány nem is hord kendőt, és vannak, akik európai ruhában járnak.

Na de vissza a mecsetlátogatáshoz! Néhány praktikus információ:

  • Péntek kivételével minden nap két időpontban van lehetőség a mecsetlátogatásra: délelőtt 10-től, és délután 2-től. Nagyjából másfél-két órás a program.
  • A vezetett túra ára 25 dirham/ fő volt legutóbb. A kezdés előtt fél órával indul a regisztráció a helyszínen. A jegyek megvásárlása után, várakozás közben kávét, teát, és édességet, datolyát kínálnak, ami benne van a belépő árában.
  • Elvárják az illendő öltözetet, ami hosszúnadrág, hosszúujjú ing, felső, vagy hosszú szoknya, ruha is lehet, valamint szükséges egy kendő, vagy egy sál, amivel a hölgyek a hajukat el tudják fedni. A covid járvány előtt a helyszínen tudtak kölcsönözni kendőt, sőt, teljes ruházatot is, de jelenleg -ha minden igaz- erre nincs lehetőség.
  • Érdemes rákérdezni, hogy kisgyerekeket hány éves kortól fogadnak, mert több helyről azt hallottam, hogy csak 5 éves kor felett mehetnek be a gyerekek. Erről pontos információm sajnos nincsen.

A mecset honlapján minden információ megtalálható: https://www.jumeirahmosque.ae

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr3416740570
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása