Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

Louvre Abu Dhabi

2021. február 09. - 5percdubai

img_3466.jpgValószinűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek fogalma sem volt róla, hogy Abu Dhabiban is létezik egy olyan múzeum, amit Louvre-nak neveznek. A névválasztás nem a véletlen műve, ugyanis arra a kulturális együttműködésre utal az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország között, amelynek során létrejött az arab világ eddigi legnagyobb és legjelentősebb múzeuma, a Louvre Abu Dhabi.

 A két ország közötti partnerség egyesíti az Egyesült Arab Emírségek elhivatottságát a más kultúrákkal szembeni nyitottság irányába, valamint Franciaország szakértelmét a művészet és a múzeumok világában. Ez a kettős hatás megmutatkozik a múzeum épületén is, és a bemutatott gyűjteményen is. Az épületet tervező francia építész keze nyomán ötvöződik egymással a könnyed, elegáns francia stílus és a hagyományos arab építészet. A kiállítási tereken végignézve pedig szemünk elé tárul, hogyan hattottak egymásra a különböző kultúrák az őskortól napjainkig. Maga a múzeumépület is hihetetlen látvány, a kiállítás csodálatosan gazdag, a kettő együtt igazán fantasztikus élmény.

74915579_10206816741813696_7736957127851245568_o.jpg

A múzeum Abu Dhabi Saadiyat-island városrészében található, a tengerparton. Az épület elsőre úgy tűnik, mintha úszna a vízen. Felülről egy óriási, száznyolcvan méter átmérőjű kupola fedi, amely egy 7 850 csillagból álló, nyolc rétegű tetszőszerkezet. Ez védi a múzeum külső tereit a túlzott napfénytől. A tetőn átjutó napfény már nem túl erős, viszont bevilágítja a teret. Sőt, köszönhető a különös kialakítású tetőszerkezetnek, az azon átjutó napfény érdekes árnyékokat, csillogó fénycsíkokat rajzol a bemutatóterek közötti szellős pihenők falára, és a kövezetre. A múzeum egy régi arab kisváros mintájára készült, ötvenöt különálló, de egymásból nyíló, zegzugos, titokzatos épületegyüttes, amelyeken át a látogató úgy barangolhat, mintha egy arab medina szűk utcáin bolyongana. Ezekben az épületekben kerültek elhelyezésre a különböző kiállítások, gyűjtemények.

A Pritzker-díjjal kitüntetett Jean Nouvel francia építész által tervezett épület 2017-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum kiállítási terei összesen 8 600 négyzetméteren találhatóak, ebből 6 400 négyzetmétert a képtár foglal el. 2 000 négyzetmétert tartanak fenn az időszaki kiállításoknak és 200 négyzetmétert egy gyermekek számára berendezett múzeumnak. Az állandó kiállítás mintegy hatszáz, a világ minden tájáról származó műalkotásból áll. A jelenlegi gyűjtemény leghíresebb darabjai Leonardo da Vinci La Belle Ferronniere című festménye, Vincent Van Gogh önarcképe a Musée d’Orsay-ből, Édouard Manet Le Bohémien-je, Picasso, Whistler, Aj Vejvej alkotásai, illetve egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor a Louvre-ból. A múzeum törekszik arra, hogy folyamatosan bővítsék a kiállítást, és mindig legyen valami új, ami miatt érdemes időről-időre visszatérni.

77072037_10206816742253707_3891328687588507648_o.jpg

img_1811.jpg

Mi 2019 októberében látogattunk el ide, így volt szerencsénk látni a “Randevú Párizsban” elnevezésű időszakos kiállítást. Ez volt az első olyan kiállítás a Közel-Keleten, ahol Pablo Picasso, Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Sonia Delaunay, Giorgio De Chirico, Juan Gris, Constantin Brancusi, Tamara de Lempicka, Brassaï és még sok más híres művész alkotásaiból láthattak ízelítőt az érdeklődők.  

A párizsi Louvre mellett számos rangos franciaországi partner is része ennek a kulturális összefogásnak, és támogatja a Louvre Abu Dhabi működését. Ilyenek például a Versailles-i kastély, a Pompidou központ, a Rodin múzeum, és még sok más múzeum, művészeti társulás.

Ellátogatni a Louvre Abu Dhabi-ba egy egész napos program, mert nemcsak a kiállított műtárgyak, hanem maga az épület is megérdemli, hogy időt szenteljünk a megnézésére.

img_1807.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr3416421632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása