Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

Dubaji Világkiállítás - látogatható az első pavilon

2021. január 28. - 5percdubai

kdsc_5902.jpgVilágkiállítást azért szoktak országok tartani, mert mindenki meg akar valamit mutatni. A rendező, hogy fel tud építeni egy ilyen rendezvényhelyszínt, a kiállítók pedig, hogy megengedhetik maguknak a részvételt. A világkiállítás mindig hatalmas turisztikai attrakció. Reputációs szempontból egy világkiállítás hatalmasat dob a rendező országon. Emellett persze jó szervezéssel csúcsra lehet járatni a szállodákat. A résztvevő országok pedig egy jó bemutatkozással rengeteg turistát és akár üzleti lehetőségeket is bevonzhatnak.

Persze világkiállítást rendezni nem egyszerű. Mindig elmondják, hogy ilyen rendezvényt nyereségesen lebonyolítani nem lehet. Dubaj a 2020-as világkiállítás szervezését vállalta magára, és olyan tervvel futott neki, hogy nyereségesen akar belőle majd kiszállni.

kdsc_5814.jpg

A Dubaji Világkiállítás helyszíne a város egy új szeglete. Az egész rendezvényhelyszín alaprajza az itt gyakran felbukkanó háromszirmú pókliliom motívumát követi. A világ legmagasabb épületének alaprajza, a Burj Khalifa, amely szintén Dubajban található, ugyanezt formázza. A kiállítási terület szélein három pavilon található, mind más-más tematikát és designt követve. A kiállítás közepén egy hatalmas üvegkupola lesz, amely önmagában is hatalmas épületeket ölel magába. Ezen építmények között helyezkednek el majd a nemzetek pavilonjai. Ha mindezt nem lenne elég megépíteni, akkor Dubaj ehhez hozzávette, hogy megépít egy új metróvonalat, és az egész területet kiszolgálni képes autópálya-hálózatot.
A kiállítási terület a világkiállítás lezárultával nem vész el, cégeknek szeretnének benne irodákat kiadni. A tervek szerint innovatív technológiákat használó és vagy kutató cégeket szeretnének idevonzani ebbe a különleges környezetbe. körülbelül úgy kell a helyet elképzelni, mint Budapesten az Infopark, csak nagyságrendekkel nagyobb, és persze újabb.

A Covid miatt eltolták a világkiállítást egy évvel, a munkálatok is elnyúltak. Az új metróvonal már félig üzemel, és pár napja megnyitott az első pavilon. A most megnyitott pavilon a térkép szerint az alsó szegletben van, és témájának a fenntarthatóságot választották. Sustainability pavilon - ha valaki rá szeretne keresni.

kdsc_5828.jpg

Meglátogattuk mi is a pavilont - előre kell regisztrálni, és a COVID miatt csak adott számú embert engednek be. Mivel az új metró még nem megy el az Expoig, ezért kocsival mentünk. Dubajban mindenhova el lehet menni autóval, csak tudni kell, merre van az arra. A kiállítási helyszín annyira új, hogy a Waze még nincs tisztában mindennel. Nálunk ez úgy működött, hogy elvitt egy darabig, utána pedig mentünk a táblák után. Mondjuk panasz nem lehet, mert minden ki van táblázva, és a fontosabb pontokon már most oda delegált önkéntesek adnak tájékoztatást, hogy mi hol van. Odaérkezésünkkor realizáltuk, hogy lehetett volna busszal is érkezni, ugyanis a Dubai Mall-tól dedikált buszjárat van a helyszínre.

kimg_7225.jpgA bejutás igen kalandos, egy hatalmas vasrács kapun kell bemenni - kb húsz méter magas. E mögött egymás mellett rengeteg beléptetőpont van, mindegyiknél röntgenes átvilágítás történik. Nincs mese, helyi dobosok érkeztek, és a dobokat is át kellett világítani. De minden flottul ment, sorban állni alig kellett, és körülbelül öt perc alatt bejutottunk a kiállítás területére.

 

A pavilon a fenntarthatóság jegyében született, és két kiállítás van benne: az egyik az erdő alatti világot mutatja be, a másik az óceánok mélyének lakóit. Maga a pavilon egy nagy parabolaantenna alakú fát formál, hatalmas acélépítményként elfoglalva a látómezőt. A tetején ezernyi napelem teszi az építményt a fenntarthatóság egyik jövőbeli szimbólumává. A pavilon körül hasonló, fákat formáló napelemes építmények vannak. Kellett egy darabig gondolkoznom, hogy mire hasonlít, és szerintem a szokotrai Sárkányfáról merített a tervező ihletet. Annak olyanok az ágai, mint amilyen mintát ezen építmények követnek. De lehet majomkenyérfa volt a motívum - majd a poszt olvasója eldönti.


Kinézetre az egész hely olyan, mintha egy sci-fi filmbe csöppentünk volna, de legalábbis megelevenedni látom a Galaktika magazinban a kilencvenes években megjelent illusztrációkat. Minden beton, fém és üveg, de az épületeket gyönyörűen megtervezett park- fák, fűfélék, virágok, kaktuszok- veszik körül.

Megtekintettük az "Under the forest" kiállítást, és meg kell vallani, nagyon jól néz ki. A kiállítás az erdő gyökérzete alatt lakó élőlényekről, az óceánok élővilágáról és a mostani időket jellemző túlfogyasztásról, szemetelésről szól. Mindkét téma olyan látványosan volt megjelenítve, hogy akár egy attrakciónak is elmenne egy vidámparkban. Nem vagyok rutinos világkiállításra járó - igazából életemben nem voltam még - de ha mind ilyen, akkor lehet, hogy rákapok.

A terület körül zajlik az építkezés, minden falakkal van elkerítve. Már lehet látni jópár nemzeti pavilont, valamelyik jobban, valamelyik rosszabbul áll. Próbáltam megkeresni a magyart is, de nem volt azon a soron, amit látni lehet. Rákerestem, az expo hivatalos oldalán nincs fenn a magyar pavilon, azonban más helyeken cikkeznek arról, hogy lesz. Van facebook oldala is, bár ez majd egy éve nem frissült: https://www.facebook.com/Hungary-at-Expo-2020-100497598211599/

Vissza az eredeti témára... egy fél délutánt elcsatangoltunk a környéken, szóval ha megnyílik az expo, az biztos nem egy félnapos program lesz megnézni. Remélem hamarosan megtekinthető a többi pavilon is, ha van fejlemény, beszámolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr6616406720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása