Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

A Burj Khalifa piros-fehér-zöld színekben pompázott! MIÉRT?

2021. március 18. - 5percdubai

blogradsc_6541_copy.jpgNemzeti ünnepünk alkalmából hétfőn este a Burj Khalifa a magyar zászló színeibe öltözött. Ez egy szívmelengető gesztus volt az itteni  kormányzat és a Magyar Nagykövetség részéről az itt élő- nem is olyan kevés- magyar ember felé. Személy szerint nekem nagyon jól esett kisétálni aznap este a Khalifa melletti parkba, és látni, ahogy megjelennek az ismerős színek az óriás építményen. Ha valaki töltött már el hosszabb időt hazájától távol, annak nem kell ezt tovább magyarázni.  Sok magyar eljött, rengeteg magyar szót lehetett hallani, az egész egy szép élmény volt, nagyon örültünk, hogy láthattuk. 

De miért kellett kivilágítani piros-fehér-zölddel a Burj Khalifát?

Aki olvas magyar sajtót, biztos, hogy belefutott ebbe a kérdésbe. Rengeteg helyen találkoztam ezzel kapcsolatosan értetlenkedéssel, feltételezésekkel, vádaskodással. “Miért kellett?”, “Elég szomorú, hogy már az arabok is ünneplik…”, “mennyibe került ez nekünk?!” ilyen, és hasonló kommentek özönlöttek mindenhonnan. Némelyik felvetés annyira abszurdnak tűnt, hogy felnevettem. Bár, ha jobban belegondolunk, inkább sírnivaló.

Dubaiban rengeteg náció él. A világ minden tájáról érkeznek, érkeztek ide emberek, akik itt élnek, dolgoznak. A dubai kormányzat pedig a különböző országokból jövők tiszteletére a nagyobb ünnepeik alkalmából az adott ország színeibe öltözteti a Burj Khalifát. Az is előfordul, hogy más híres épületet -mint például a Burj Al Arab, vagy a Frame- világítanak ki az épp ünneplő országra jellemző színekkel. De Európai uniós zászló is világított már, mert éppen aznap valamilyen unióval kapcsolatos évforduló volt. 

Tegnap este például az írek nemzeti ünnepére, a Szent Patrik napra való tekintettel kapott zöld színt a Pálma-sziget új látványossága, a színes szökőkút, de ha jól tudom, számos más látványosságot is az írek színeivel világítottak meg. 

blograimg_7744.jpg

blograimg_7727.jpg

Ezek apró figyelmességek más országok felé, tiszteletadás az más népek irányába. Az ilyesmit értékelni kellene, nem becsmérelni. És nem mindenben a rosszat meglátni. 

A fotók egy része saját, a többi a Gulf News, a reddit.com, a Lovin Dubai, a wam.ae oldalakról származik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr8316469518
süti beállítások módosítása