Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

A Jebel Jais hegy

2021. március 16. - 5percdubai

dsc_6009.jpgAz Emírségeket a világon mindenki az olyan modern és csillogó városairól ismeri, mint Dubai és Abu Dhabi. De az égigérő felhőkarcolókon és az egyéb, ember által készített látványosságokon kívül az Egyesült Arab Emírségekben számos lenyűgöző természeti kincs található. Ha nem csak a tengerpart és a sivatag érdekel bennünket, érdemes ellátogatni a hegyekbe is. Az Egyesült Arab Emírségek hegyeinek többsége az Al Hajar hegységhez tartozik, amely több, mint 70 millió évvel ezelőtt keletkezett. A hegység leglátványosabb, leglátogatottabb úti célja a Jebel Jais hegy, amely 1934 méter magas, es az ország legmagasabb pontja.

img_4531-2.jpgMár a hegység felé vezető út is nagyon látványos. Érdekes megfigyelni a sivatagot, ami időnként drapp, néhol viszont vörösszinű. Bizonyos helyeken növények, fák tarkítják, máshol csak a szél által barázdált homok látható. Aztán a sivatag egyszercsak átvált szürke köves kietlen síksággá, majd beérkezünk hegyek közé. Körülöttünk magas, meredek, zord sziklafalak, ezek közt kanyarog fel a csúcsra a hegyi út. Az út mellett egy-egy szívós, mindet kibíró fa, bozótos próbál meg életben maradni. Ha a téli időszakban van csapadék, akkor az egész kopár táj teljesen megváltozik. A sziklás hegy kizöldül, a növények új erőre kapnak, színes virágok nyílnak mindenfelé.

A hegycsúcsra egy kanyargós, meredek, de nagyon jó minőségű út visz fel. Az út mentén hét kilátópont található, ahol megállva csodálhatjuk a fantasztikus kilátást, az alattunk tekergő utat, a szomszédos hegyeket és völgyeket. A vadon élő hegyi kecskék időnként az út közepén baktatnak, vagy a meredek hegyoldalról bámulnak meg minket. A parkolóban kíváncsian közelebb jönnek, majd, ha már túl közel vannak, inkább eloldalognak.

00c582de-39b7-4f4e-8683-4b7cb228c2d1.jpeg
A hegyen az utat időnként elmossa az eső. A téli időszakban előfordul, hogy nagy mennyiségű csapadék érkezik hirtelen, amely a sziklák között azonnal az útra zúdul. Ilyenkor nem ajánlott elindulni a hegyre, mert lehet, hogy egyes helyeken terepjáróval is fennakad az utazó. A hegyen nagyon kellemes a klíma, általában van szél, a tengerparthoz, sivataghoz képest akár 10 fokkal is hűvösebb hőmérsékletet mérhetünk. Ettől függetlenül inkább ne a legmelegebb nyári időben tervezzünk ide programot! Mi voltunk már itt valamikor a nyár folyamán is, és nagyon meleg volt. Legutóbb február végén jártunk arra, és kifejezetten kellemes, kirándulós idő fogadott minket.

Jebel Jais az Egyesült Arab Emírségek többi hegye közül nemcsak a magasságával, hanem a különböző látnivalóival, programlehetőségeivel is kiemelkedik. A helyiek a téli időszakban gyakran jönnek ki ide a városokból, grilleznek, sátraznak, élvezik a nyugalmat. Aki nem csak a panorámát szeretné megcsodálni, hanem aktív időtöltésre vágyik, az különböző gyalogtúrákon vehet reszt, ha adrenalin-fröccsre van szüksége, mászhat sziklát a via ferrata útvonalakon, vagy lecsúszhat a világ leghosszabb zip-line-ján. A programokról részletesen ezen az oldalon lehet olvasni: https://visitjebeljais.com

screenshot_2021-03-16_at_20_48_14.png

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr5216467026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása