Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

Koronavírus helyzet Dubajban

2020. november 09. - 5percdubai

img_6362.jpegSokszor lehet hallani, hogy a vírust Magyarországra a külföldiek hordják be. Nem egy ismerősünk van, aki már könnyeket is hullatott értünk, mert mi "vörös zónában" élünk - "Úristen, mi lesz veletek?" Nem így érezzük.

Mi a helyzet? Rákerestem, tegnap az UAE-ben 1111 új esetet regisztráltak, 154882 tesztből. 683-man gyógyultak meg aznap, és az egész COVID időszak alatt 514 halálozás volt, ami a betegségre vezethető vissza. Nem, az adat nem téves, és igen, egy nap alatt ennyi tesztet csináltak. 

screenshot_2020-11-09_at_9_32_01.png

Errefelé komolyan veszik a védekezést. Nem lehet nem komolyan venni, hiszen itt rengeteg keleti bevándorló él, akik a helyiekkel egyetemben hírből sem ismerik, mi az a social distancing. Itt nem antiszociális, utálkozós emberek élnek. Imádják az életet, jönnek-mennek, kávézóban találkoznak, összefutnak, beszélgetnek, öt percre megállnak, haverkodnak, együtt esznek. Nem tudják értelmezni azt, hogy tarts távolságot. Bár, mostanság ez utóbbi változik, és az emberek igyekeznek távolságot tartani.

Az első hullám alatt a város olyan kihalt volt, mint a síbolt nyáron. Félelmetesek voltak a néptelen utcák, és a tök üres nyolcsávos autópálya is, amelyen még éjjel kettőkor is nagyobb forgalom volt, mint a Hűvösvölgyi úton iskolakezdéskor. Mostanra azonban Dubaiba visszatért az élet. Turisták vannak mindenütt. A turisták azért nem hurcolják be a vírust, mert az ide tartó repülőre csak negatív teszttel lehet felszállni. Ezt kiegészíti az, hogy bizonyos államok állampolgárait érkezés után is letesztelik (ilyen Magyarország is), és addig karanténban marad, amíg nem jön meg a negatív teszt. A teszt eredménye huszonnégy órán belül megvan, de nekem pl. nyolc órán belül megérkezett legutóbb. Nem kibírhatatlan.

Turistákra vonatkozó szabályok az Emirates honlapján.

A tesztelési kapacitás, amely rendelkezésre áll, egyébként fantasztikus. Utazni szerettünk volna haza, és pont a szeptemberi szigorítás előtt. A belelentés hírére hívtam a főnököm, hogy hazamennék, mert a fene tudja, legközelebb mikor lehet - csak egy "go" volt a válasz. Tanácskoztunk, hogyan szervezzük, és hajnal egykor eldöntöttük, hogy  minél hamarabb meg kell legyenek a tesztek. Negyven perc autóval a város másik vége, és fél háromkor már mindenen túl voltunk. Kevesebb, mint egy órába belefért a parkolóhely-keresés, a hovaiskellmenni - a térképen még egyszerű volt - regisztráció, és a mintavétel. Pedig csak ott, csak akkor hajnal kettőkor 150-200 ember várt tesztre.

img_5384.jpegSorbanállás a légkondis mintavételi sátorhoz. Körülbelül 15 percet kellett várni a sorunkra.

img_5386.jpegHealthcare city

Nincs kijárási korlátozás. Azonban mindenütt kötelező a maszkviselés. Ez azt jelenti, hogy amint kilépsz a lakásból, maszkot kell viselned. Ha nem viseled, az 3000AED (250eFt) bírság. Három esetben veheted le: az autóban, ha étteremben éppen eszel / iszol, és a strandon. Persze megvannak a szabályok: a strandon, csak ha strandolsz, akkor veheted le a maszkot. Ha a sétányról kimész a homokra, akkor az nem strandolás. Az étteremben is, csak amíg fogyasztasz, addig veheted le a maszkot - ezért megérkezés után egyből megrendeled az italt, azt gyorsan kihozzák, és onnantól van alibi a maszk levételére. Furcsán hangzik? Talán. De működik? Igen.

img_4490.jpeg
Bármilyen helyre - szálloda, étterem, irodaház, pláza - bemész, akkor ott ül egy ember egy számítógép előtt, testkamerával, és nézi a testhőmérsékleted. Ha az ötven fokból jössz, vagy éppen nő vagy, és a női dolgok miatt egy cseppet magasabb a hőmérsékleted, akkor ellenőriz egy kézi infra hőmérővel is. És senki sem ágál, hogy joga van nem viselni a maszkot, vagy a testhőmérséklete az személyes adat, és GDPR alá tartozik. Azzal sem jön senki, hogy a vírus átverés, vagy hogy rajta nem fog a vírus, mert múlt héten dobolt neki a sámán. Nincsenek ilyen barmok. Csak simán, zökkenőmentesen működik a rendszer. 

A boltokba ha bemész, a bevásárlócsit, kosarakat előtted fertőtlenítik. Mindenütt ki van rakva kézfertőtlenítő, ha olyan boltba mégy, ahol megfogdoshatod a dolgokat, nyugodt lehetsz benne, hogy ott áll egy ember a bejáratnál, és szól, hogy légy szíves fertőtlenítsd a kezed, ha magadtól nem tennéd. És a magyartól kezdve a helyiekig mindenki szó nélkül megteszi. Működik a dolog, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen olyan döntéseket hozni, mint amilyeneket az első hullám alatt kellett.

img_6363.jpeg
A part egyik luxusszállodája, a Rixos. Kevés az üres szoba.

img_6366.jpegMall of Emirates. Szemmel láthatóan visszatért az élet.

img_6357.jpegEsti korzózás a Marina Walk-on

Az első hullám itt is kemény volt. Áprilisban konkrétan három hétig kijárási tilalom volt, az egész városban,  csak háromnaponta lehetett elmenni otthonról engedély birtokában bevásárolni. Két nap alatt felállt a rendszer, amin keresztül igényelni lehetett engedélyt. Működött. Regisztráció, öt másodperc múlva jött az engedély.  Mi a szerencsésebb részen lakunk, mert volt olyan negyed, ami ezután is lezárva maradt, majd két hónapig. Onnan se ki, se be - a kaját is csak a határig vitték el, és az egész lakosságot végigtesztelték. 

Pár kép a kihalt Dubajról. Szerencsére ez már a múlt.

A tesztelés úgy ment, hogy rengeteg tesztközpontot felállítottak, de még autós tesztelésre  - úgynevezett drive-in - is volt példa. Háromszor volt olyan hétvége, amikor fokozottan felszólítottak mindenkit, hogy ne tolja ki az orrát az utcára, mert fertőtlenítés lesz. Ilyenkor védőruhás emberek hatalmas permetezőkkel fertőtlenítették az utcákat, és drónokat is bevetettek. Pont láttam egy ilyet nálunk működni - akkora volt, mint egy bicikli, és teleszórta az erkélyünket fertőtlenítőszerrel. Fertőtlenítőszert, maszkot mindig lehetett kapni, már az első napon is. Persze nem túlárazva, tizenegyezer forintért, hanem volt, amikor akár 320Ft-nak megfelelő pénzért is lehetett 50db orvosi maszkot venni.

Lényeg a lényeg, hogy Dubai még nem a régi, de már kezd visszatérni az élet a városba, és remélhetően így is marad. A dubaji egészségügyi rendszer igen jó. A tízmilliós államban alig több, mint ötszázan haltak bele a vírusba. Szóval mi itt elvagyunk, és lehetőleg ti is vigyázzatok magatokra otthon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr1216277896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása