Öt perc Dubai

Öt perc Dubai

Flamingók a város közepén

2020. november 14. - 5percdubai

bd9d5229-374d-4c09-a839-4383ba19799f.jpeg

 -Hétvégén megnézzük a flamingókat? -Hangzott el a kérdés egy nap, amikor már pár hónapja Dubajban éltünk. -A miket? Élnek itt flamingók, a milliós nagyvárosban…?

Utána olvasva a dolognak, igen, így van. Dubai részben -a tengerhez közel eső területein -mocsaras, beljebb, a sivatag felé homokos talajra épült. A mocsarakat ugyan nagyrészt feltöltötték a város terjeszkedése miatt, de vannak még olyan helyek, ahol megmaradtak az eredeti ingoványos, lápos területek, gazdag élővilággal.

A hely, amit meg szerettünk volna látogatni, Ras Al Khor, egy természetvédelmi terület, amit 1985-ben nyilvánítottak védetté, egy lagúnákkal szabdalt, mangroveerdőkkel benőtt, sós mocsár, melynek hátterében a nagyváros sziluettjei emelkednek.

screenshot_2020-11-12_at_17_20_27.png

A hangos és forgalmas belvárosból a többsávos autópályán elindulva, elég elképzelhetetlen, hogy hamarosan egy csendes és nyugodt, természetközeli helyre érkezünk, pedig az E66-os úton (ha nem bambuljuk el a lehajtót) tényleg gyorsan meg lehet érkezni. Mi kétszer jártunk itt, tömeg egyik alkalommal sem volt, annak ellenére sem, hogy ingyenes a belépés, és a parkolás is.
Bármilyen különleges hely Ras Al Khor, még nem lett “felkapott” turistacélpont, a tömegek egyelőre elkerülik. Az is igaz, hogy nem egy csillogó-villogó látogatóközpont ez, hanem a természet megfigyelésére alkalmas, nyugodt, csendes kis zug Dubai forgalmas városában.                         

Az autóból kiszállva, kétoldalról pálmalevelekből készült falakkal leválasztott járdákon át lehet besétálni egy-egy madárleshez, ahol a látogató tátott szájjal bámulhatja a látványt, ami a szeme elé tárul. Valóban ritkán látni ilyesmit: a nagy csapat fehér-rózsaszín flamingó, körülöttük a mocsár a mangróveerdővel, a kisebb-nagyobb madarakkal, mögöttük Dubai felhőkarcolóival…

A világon hat különböző flamingófaj létezik, az itt láthatóak az úgynevezett rózsás flamingók, amik nem csak az Egyesült Arab Emírségekben őshonos állatok, de a közeli Oman-ban is találkozhatunk velük. A flamingók mellett rengeteg egyéb madárfaj él itt. A téli hónapokban érdemes igazán ide ellátogatni, nemcsak azért, mert nyáron szinte elviselhetetlen a meleg, hanem mert ilyenkor a költözö madarak százai is itt tanyáznak. A mangrove erdőkön kívül nádasok és különböző cserjék is tarkítják a növényzetet. Bár a legnagyobb látványosság mindenképp a flamingók színes csoportja, mellettük még rengeteg állat, számos rákféle, apró emlősök, rovarok és halak találnak itt otthonra. Az sem utolsó dolog, hogy európai embernek még a mangroveerdő is érdekes látnivaló.

A bejegyzés trackback címe:

https://5percdubai.blog.hu/api/trackback/id/tr5116285100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása